HistoryOntstaansgeschiedenis

In 2007 en 2008  heeft House of Design samen met Paulien Excursions diverse fietsroutes georganiseerd. Deze fietstochten voerden de bezoeker langs galerieën, werkplaatsen en/of tentoonstellingen van verschillende ontwerpers uit Groningen. Tussen de diverse locaties vertelde Paulien over de passerende architectuur van Groningen.
In 2009 heeft House of Design de eerste ‘Open Design Dag’ georganiseerd. Alle ontwerpers in de stad en provincie Groningen openden hun werkplaatsen, ateliers, studio’s en winkels voor publiek.  House of Design ontwikkelde diverse loop- en fietsroutes.
In 2010 werd voor het eerst een heel weekend omgedoopt tot Design in Groningen. In 2010 was het thema ‘duurzaamheid’. De vrijdag een Duurzame Design Pressure Cooker, zaterdag een seminar: Duurzaam Design loont! En zondag een Open Design Dag met o.a. een groene route.
DIG 2010Beeldendkonstruktief2IMG_6578
In 2011 was Design in Groningen een 4 daags evenement. Het thema was “ontwerp – materiaal – techniek”, het ontwerpproces stond centraal. Donderdagmiddag was de opening met aansluitend een debat over het ontwerpproces. Hierin werd de vraag gesteld ‘in hoeverre het concept, het materiaal of de voorhanden zijnde techniek het product bepaalt. Vrijdag was er een Design Pressure Cooker met 18 ondernemers. Zaterdag was er Designshoppen en enkele lezingen. Zondag was de Open Design Dag waar men de ontwerpers kon bezoeken in eigen ateliers, studio’s, werkplaatsen, winkels of huizen.
catalogus_digLambert Kamps-kleinfeike de jong
Omdat Design in Groningen steeds groter werd en meer publiek trok was het nodig om hier op landelijk niveau rekening mee te houden. Dat is ook de reden dat er is besloten vanaf 2013 een andere titel te gaan hanteren voor het evenement. DesignXPO is de nieuwe titel geworden.
In 2012 heeft House of Design gedurende het hele jaar kleine activiteiten in aanloop naar DesignXPO 2013 georganiseerd. Met het thema ‘biobased design’ in het achterhoofd zijn er kleine kruimeltjes ontstaan die een pad vormden richting de XPO in mei 2013.
biobased-design-05-expoBYO2vNOIMAAwLojBYe_K4eIAAA54wJ
in mei 2013 hebben we in Groningen voor de eerste keer een DesignXPO georganiseerd. Het thema was deze keer Biobased Design. Jetske de Groot heeft een verslag geschreven.
 DesignXPO Biobased Design Jetske de Groot: “DesignXPO bewijst dat design in Groningen leeft” Het doel om design en designers uit Groningen op de kaart te zetten wordt steeds groter aangepakt waardoor er ook een groter groeiend publiek wordt bereikt. Vanwege de inzet en betrokkenheid van bedrijven, organisaties en ontwerpers en de omvangrijkheid van hun activiteiten werd dit jaar de breedte van design en al zijn aspecten inzichtelijk gemaakt, met als leidend thema Biobased Design. Een vaste waarde voor het evenement zijn de open ateliers of werkplaatsen waarin ontwerpers hun werk in hun eigen werkomgeving presenteren. Het ongrijpbare gedeelte van de creatie door de ontwerper van een nieuw product of interieur wordt voor de bezoekers tastbaarder: een verloren papiertje in een werkplaats met een schets geeft een inkijkje in het proces van de ontwerper. Dit jaar kwam dit ook in de expositie in de Loods naar voren, een indrukwekkende locatie op het Ebbingekwartier waar diverse ontwerpers hun experimenten metbiobased materialen lieten zien. Hier kwamen schetsen en materiaalproeven aan bod, maar ook verder uitgewerkte producten zoals de lampen van Bij Josse, waar een afbeelding naar keuze geprint kan worden met een 3D printer voor de ‘kap’. De afbeelding wordt pas zichtbaar als de lamp aan staat. Bij het ontwerp van Huting en de Hoop leek de lamp te refereren naar een tak die zo verder uit kon groeien tot een grote boom gevuld met lichtjes
IMG_9682IMG_9689IMG_9586
In 2013 heeft House of Design in samenwerking met diverse partners DesignXPO ‘biobased design’ en DesignXPO ‘Fryslân’ georganiseerd
DesignXPO Fryslân Twee dagen lang stond het Cellenblok van de voormalige gevangenis Blokhuispoort, in Leeuwarden, in het teken van Design. Designliefhebbers konden dit weekend kennismaken met nieuw en reeds gevestigde ontwerpers uit het noorden. Daarnaast presenteerden diverse specialisten zich op het gebied van kunst, educatie en innovatie die allemaal een nauwe verbintenis hebben met design.  Elke cel representeerde een deelnemer en de bezoekers waren zeer enthousiast over de diversiteit van de cellen. “Elke cel was een nieuwe verrassing!” Zeker 1500 mensen, waaronder bezoekers uit Haarlem, Eindhoven, Doetinchem en Almere, hebben DesignXPO Fryslân bezocht. We mogen terugkijken op een zeer geslaagd weekend.
 IMG_6528webbannerlies
in 2014 is DesignXPO voor de eerste keer georganiseerd in samenwerking met CBK Groningen en SIGN. Het thema was ambacht. In een drietal tentoonstellingen werden ambacht en design aan het licht gebracht. Naast de verhuizing, naar de Bovenkamer van Groningen (De Watertoren Noord), en de tentoonstelling van Albert Geertjes heeft House of Design een aantal activiteiten georganiseerd. We brachten een bezoek aan verschillende ambachtslieden.
Ambacht is meer dan alleen het vervaardigen van regionale producten. Ambacht en het daaraan gekoppelde vakmanschap vormen de basis voor veel producten. DesignXPO 2014 heeft het vakmanschap van ontwerpers en ambachtslieden in de spotlight gezet. In een gevarieerd programma kwam dit thema tot uiting.
watertoren_fotobannersign_fotobannerHein_werkplaats_slijpen_glas_500